El Pou

Col·laboracions amb d'altres entitats i organismes

Són col·laboracions d’El Pou en activitats col·lectives de temàtiques històriques d’àmbit local (jornades, seminaris, congressos…)

IV Jornada de recerca històrica dels barris - 30 de setembre de 2023
Barcelona en transformació. Camins de terra, aigua i ferro al Pla.

En aquesta IV Jornada de recerca històrica dels barris, s’ha tractat sobre elements que han configurat el pla de Barcelona: els camins de ferro, els camins de terra i els camins d’aigua.

El Pou hi ha contribuït amb una ponència, conduïda pel Joan Corbera i el Juanjo Fernández, on s’ha parlat de l’Atles de l’aigua d’Horta-Guinardó.

Cliqueu aquí per veure el tríptic de la jornada.

Cliqueu aquí per veure la informació completa de l’acte.

Ponència de Joan Corbera i Juanjo Fernández. 

Centenari de Can Baró - any 2023

L’any 2023 se celebra el centenari del barri de Can Baró amb un extens programa d’activitats al llarg de l’any. El Pou ha col·laborat en el comissariat de l’exposició fotogràfica de gran format a peu de carrer sobre les transformacions socials i urbanístiques al llarg del darrer segle. 

També hem col·laborat en la recuperació de fotografies amb l’objectiu de documentar la memòria popular dels seus habitants. Les fotografies formaran part d’un arxiu obert  en línia que creixerà amb aportacions posteriors.

El toc d’inici del centenari va ser un itinerari guiat per El Pou pels carrers del barri seguint els murals fotogràfics i l’evolució històrica dels diversos espais. 

Centenari Can Baró
Centenari Can Baró _ mapa dels panells amb fotografies
Centenari Can Baró
Centenari Can Baró _ Panell de la pedrera

Toc d’inici del centenari de Can Baró

Centenari Can Baró
Centenari Can Baró _ panell de la Cooperativa dels Periodistes

La Taula Ciutadana de Patrimoni és un espai impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, constituïda el 10 de maig de 2022 sota les directrius de la Mesura de Govern Barcelona, Ciutat Patrimoni, de 20 d’abril de 2022.

Aquest espai ciutadà està format per representants de l’Ajuntament, persones expertes de reconegut prestigi en diferents àmbits on es mou el patrimoni, entitats d’àmbit de ciutat i entitats dels districtes de la ciutat implicades en la defensa i preservació del patrimoni (grup al qual pertany El Pou).

En aquest espai de diàleg i reflexió per una nova definició del concepte de Patrimoni, es vol compartir amb els integrants de la Taula les idees que promoguin noves mirades i normatives que ajudin a protegir i conservar millor el patrimoni urbà, ambiental i de paisatge de Barcelona.

Els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona el 2021 i 2022 van elaborar un documental sobre les bugaderes d’Horta, i per això van contactar amb El Pou per conèixer la història de les dones dedicades a l’activitat de rentar la roba aliena i sobretot en les ubicades a la zona del carrer d’Aiguafreda, d’Horta. En el web de l’Institut es pot seguir tota l’evolució dels diferents aspectes de la realització d’aquest treball.  

48h. Open House 2022 a Horta-Guinardó - 22 d'octubre de 2022

Visita al refugi del Mas Guinardó

Aquest any 2022 hem pogut col·laborar amb 48h Open House un cop lliures de les restriccions de la pandèmia. 

Les visites al Mas Guinardó i al refugi antiaeri pel matí del dissabte dia 22 d’octubre ja havien estat reservades amb dies d’antelació amb total ocupació de les places. Hi van participar al voltant de 80. La sessió de les 12h era reservada exclusivament per veïns del barri.

Open House 2022 _ Visita refugi

Descobrint Can Fargues

El 18 de juny de 2022 es va celebrar a l’Escola Municipal de Música de Can Fargues el 10è aniversari de la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la torre de defensa del segle XII, origen de la masia a través dels segles. Aquesta masia ara ocupa l’activitat de l’ensenyament d’arts musicals i escèniques i l’Escola ho va celebrar amb un programa d’activitats de pintura, dansa, moments musicals, teatre, etc. En aquest marc El Pou va oferir unes visites guiades per la masia per conèixer la seva història. 

Torre Can Fargues
Can Fargues _ Torre romànica

48h. Open House 2021 a Horta-Guinardó - 23 d'octubre de 2021

Can Garcini

2021 Activitat 48h Open House Can Garcini

Carme Martín i Joan Corbera, representant a El Pou van conduir l’activitat de col·laboració amb el 48 Open House Barcelona 2021, el 23 d’octubre a la Torre Garcini, fent el guiatge pel recorregut històric de la masia.

Els grups entraven amb cita prèvia cada mitja hora.

Es van fer set sessions al matí i set a la tarda a l’esplanada de l’era del jardí. Els visitants en sentir les explicacions entraven amb un voluntari de l’organització a fer la visita a l’interior de la planta baixa de la masia.

Entre el matí i la tarda hi van passar unes 250 persones. 

El refugi del Mas Guinardó

Una any més, la col·laboració per mostrar el refugi antiaeri del Guinardó va ser un èxit, totes les sessions complertes aplegant més de 120 visitants amb el guiatge descriptiu d’en Juanjo Fernández

III Jornada de recerca històrica dels barris. L'agregació de Sarrià i la configuració de la Barcelona contemporània - 12 de juny de 2021

Intervenció amb el tema “El cas d’Horta”, per Carlota Giménez – Born Centre de Cultura i Memòria, dia 12 de juny 2021

 

Podeu veure el video senser aquí.

 

Aigua KM Zero, Guia del MUHBA - aportació d'informació de la zona d'Horta-Guinardó - en el marc del Memorial de l'Aigua - març, abril 2019

març – abril 2019

Memorial de l’aigua – L’Ajuntament de Barcelona defensa que l’aigua és un dret humà, un servei essencial i un bé comú. La recuperació de la memòria històrica de l’aigua és posar en valor el seu patrimoni, l’evolució de l’abastament, el sanejament i tot el cicle de l’aigua al llarg dels segles a Barcelona.

Presentació memorial de l’aigua.

Presentació Guia Aigua KM Zero 

25:21 intervenció de Manel Martín 

Seminari Patrimonis blaus: Innovar en el relat de l'aigua i la ciutat - MUHBA - 29/9 i 27/10 de 2018

La Guerra Civil al Guinardó - Conferència de Joan Corbera a l'Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall del Guinardó - 9 de febrer de 2016

En ocasió del vuitantè aniversari de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall del Guinardó va organitzar unes jornades de memòria. 

El nostre company Joan Corbera hi va participar amb una conferència en la qual va explicar les característiques i composició política del barri en els anys previs al 1936 i els fets més notoris que es van produir en el context de guerra al barri del Guinardó.

I Jornades Paisatges culturals de l'aigua al pla de Barcelona - Museu Municipal de Montcada - 22, 23 i 24 de març de 2013

“Memòria, Aigua, Persones al Pla de Barcelona” és un projecte audiovisual d’investigació envers un enfocament antropològic del patrimoni de l’aigua, tractant de posar en valor no sols les construccions hidràuliques del nostre territori com elements històrics sinó com trets culturals i d’identitat per a la gent dels barris on s’integren. Es va presentar el 22 de març de 2013 en el marc de les Jornades Paisatges Culturals de l’Aigua del Pla de Barcelona a càrrec del seu coordinador, l’historiador Ignasi Mangue.

 

El Pou. Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, col·labora en l’organització d’aquest punt de trobada de les institucions i persones que coincideixen en la divulgació i defensa del patrimoni hidràulic del Pla de Barcelona. Les Jornades es faran els dies 22, 23 i 24 de març de 2013 al Centre Cívic Trinitat Vella de Barcelona i a la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac.