Són col·laboracions d’El Pou en activitats col·lectives de temàtiques històriques d’àmbit local (jornades, seminaris, congressos…)
La Taula Ciutadana de Patrimoni és un espai impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, constituïda el 10 de maig de 2022 sota les directrius de la Mesura de Govern Barcelona, Ciutat Patrimoni, de 20 d’abril de 2022.
Aquest espai ciutadà està format per representants de l’Ajuntament, persones expertes de reconegut prestigi en diferents àmbits on es mou el patrimoni, entitats d’àmbit de ciutat i entitats dels districtes de la ciutat implicades en la defensa i preservació del patrimoni (grup al qual pertany El Pou).
En aquest espai de diàleg i reflexió per una nova definició del concepte de Patrimoni, es vol compartir amb els integrants de la Taula les idees que promoguin noves mirades i normatives que ajudin a protegir i conservar millor el patrimoni urbà, ambiental i de paisatge de Barcelona.
Els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona el 2021 i 2022 van elaborar un documental sobre les bugaderes d’Horta, i per això van contactar amb El Pou per conèixer la història de les dones dedicades a l’activitat de rentar la roba aliena i sobretot en les ubicades a la zona del carrer d’Aiguafreda, d’Horta. En el web de l’Institut es pot seguir tota l’evolució dels diferents aspectes de la realització d’aquest treball.
Aquest any 2022 hem pogut col·laborar amb 48h Open House un cop lliures de les restriccions de la pandèmia.
Les visites al Mas Guinardó i al refugi antiaeri pel matí del dissabte dia 22 d’octubre ja havien estat reservades amb dies d’antelació amb total ocupació de les places. Hi van participar al voltant de 80. La sessió de les 12h era reservada exclusivament per veïns del barri.
El 18 de juny de 2022 es va celebrar a l’Escola Municipal de Música de Can Fargues el 10è aniversari de la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la torre de defensa del segle XII, origen de la masia a través dels segles. Aquesta masia ara ocupa l’activitat de l’ensenyament d’arts musicals i escèniques i l’Escola ho va celebrar amb un programa d’activitats de pintura, dansa, moments musicals, teatre, etc. En aquest marc El Pou va oferir unes visites guiades per la masia per conèixer la seva història.
Carme Martín i Joan Corbera, representant a El Pou van conduir l’activitat de col·laboració amb el 48 Open House Barcelona 2021, el 23 d’octubre a la Torre Garcini, fent el guiatge pel recorregut històric de la masia.
Els grups entraven amb cita prèvia cada mitja hora.
Es van fer set sessions al matí i set a la tarda a l’esplanada de l’era del jardí. Els visitants en sentir les explicacions entraven amb un voluntari de l’organització a fer la visita a l’interior de la planta baixa de la masia.
Entre el matí i la tarda hi van passar unes 250 persones.
Intervenció amb el tema “El cas d’Horta”, per Carlota Giménez – Born Centre de Cultura i Memòria, dia 12 de juny 2021
Podeu veure el video senser aquí.
març – abril 2019
Memorial de l’aigua – L’Ajuntament de Barcelona defensa que l’aigua és un dret humà, un servei essencial i un bé comú. La recuperació de la memòria històrica de l’aigua és posar en valor el seu patrimoni, l’evolució de l’abastament, el sanejament i tot el cicle de l’aigua al llarg dels segles a Barcelona.
Presentació Guia Aigua KM Zero
25:21 intervenció de Manel Martín
II part 27 d’octubre de 2019, intervenció
de Juanjo Fernández
En ocasió del vuitantè aniversari de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall del Guinardó va organitzar unes jornades de memòria.
El nostre company Joan Corbera hi va participar amb una conferència en la qual va explicar les característiques i composició política del barri en els anys previs al 1936 i els fets més notoris que es van produir en el context de guerra al barri del Guinardó.
“Memòria, Aigua, Persones al Pla de Barcelona” és un projecte audiovisual d’investigació envers un enfocament antropològic del patrimoni de l’aigua, tractant de posar en valor no sols les construccions hidràuliques del nostre territori com elements històrics sinó com trets culturals i d’identitat per a la gent dels barris on s’integren. Es va presentar el 22 de març de 2013 en el marc de les Jornades Paisatges Culturals de l’Aigua del Pla de Barcelona a càrrec del seu coordinador, l’historiador Ignasi Mangue.
El Pou. Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, col·labora en l’organització d’aquest punt de trobada de les institucions i persones que coincideixen en la divulgació i defensa del patrimoni hidràulic del Pla de Barcelona. Les Jornades es faran els dies 22, 23 i 24 de març de 2013 al Centre Cívic Trinitat Vella de Barcelona i a la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac.