El Pou

Exposicions

Les exposicions presenten temes d’interès local que habitualment es fan al Casal d’Entitats del Mas Guinardó i en alguns casos tenen un caràcter itinerant en d’altres equipaments. D’altres exposicions provenen d’entitats externes i són de temes relacionats amb els barris d’Horta-Guinardó

Novembre 2023 - Cementiri d'Horta 1867 - 2023

El municipi d’Horta, quan va ser annexionat l’any 1904 a la ciutat de Barcelona, era un poble amb dos cementiris. El vell cementiri parroquial s’havia quedat petit i estava abandonat. L’any 1867 s’inaugura el nou cementiri i les inhumacions passen a realitzar-se a l’actual recinte funerari. Tot i tenir més de cent cinquanta anys d’història és, possiblement, el patrimoni històric i artístic més desconegut d’Horta.

Així mateix, igual que als museus i les biblioteques, els cementiris també guarden la història d’una ciutat. Totes aquelles famílies i veïns que en algun moment foren notables o importants en la vida d’una societat dedicaven als seus morts monuments quedant així representades, famílies nobles, riques, cèlebres i gent popular.

 

Expo Cementiri d'Horta

L’exposició, elaborada per Montserrat Oliva Andrés i Andrés Paredes Úbeda, ens dona l’oportunitat de conèixer tot un repertori de formes arquitectòniques i escultòriques amb un significat històric, social, artístic i artesanal; reivindicant aquest llegat patrimonial de l’antic poble de Sant Joan d’Horta

Per veure les fitxes de l’exposició cliqueu aquí

Podeu trobar més detalls de la història del cementiri d’Horta en aquest enllaç.

Aspecte de l’acte d’inauguració

Març 2023 - Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. El monestir amagat.

El Pou, en col·laboració amb l’Associació d’Amics del monestir de la Vall d’Hebron, ha dedicat el mes de març de 2023 al desaparegut monestir que, durant més de quatre-cents anys, va presidir la serra de Collserola fins que la Guerra del Francès, les revoltes socials i les desamortitzacions eclesiàstiques del segle XIX van desencadenar l’inici de la seva destrucció.

La construcció de la carretera de la Rabassada durant l’últim terç del segle XIX i la posterior instal·lació d’una benzinera van completar la desaparició de les restes del monestir.

Aquesta exposició es complementa amb la sessió de Dimecres d’El Pou que vam tenir el 15 de març de 2023.

Exposició Sant Jeroni de la Vall d'Hebron
Diorama del monestir fet per Jordi Espuny sobre un dibuix de George Vivian de 1838.
Exposició Sant Jeroni de la Vall d'Hebron
Vista general de l'exposició al Mas Guinardó

Gener 2023 - Origen, revolució i reivindicació d'el Poblet - (1850 - 2019)

El dia 11 de gener de 2023 es va inaugurar l’exposició “Origen, revolució i reivindicació del Poblet” al Mas Guinardó que romandrà oberta fins al 28 de gener.

Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració amb el grup de Memòria Històrica Barri d’el Poblet. L’exposició és una breu aproximació als orígens del barri i la seva evolució mitjançant tres panells i un vídeo amb mapes, fotografies recuperades i documents d’arxiu.

L’acte d’inauguració va comptar amb l’assistència de més de 60 persones. La presentació va anar a càrrec de Carles Sanz, membre d’El Pou i Josep Maria Sans del Poblet.

Podeu veure aquí el tríptic de l’exposició.

Aspecte de la inauguració 

Exposicions anteriors (2012 - 2022)

El Guinardó en 600