El Pou

Grup de treball de Collserola

Una part del territori dels nostres barris de muntanya formen part del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. 

L’objectiu d’aquesta secció d’El Pou és la col·laboració amb el Consorci del Parc en activitats relacionades principalment amb la recerca i divulgació històrica dels diferents elements naturals i patrimonials que existeixen a l’àmbit del Parc. El Pou forma part de la Taula d’Entitats col·laboradores amb el Parc formada per la defensa dels seus elements i valors.

Activitats

Maig 2022

Mina de la Marquesa
Juanjo, Estrella, Jesús, Carlos i Victor dins del pou

Després d’uns mesos de recerca sobre el terreny i a diversos Arxius, hem pogut documentar la totalitat de la Mina de la Marquesa, o del Torrent de Fondenills, que subministrava aigua als Jardins del Laberint. En Carles, de l’associació Fes Fonts Fent Fonting, va localitzar en el terreny els pous de respiració que la documentació antiga mencionava.

Conjuntament amb membres d’El Pou vam buidar de runes els pous per poder accedir a la mina. Els espeleòlegs Victor, Estrella i Jesús de Minalluns van topografiar el recorregut. 

Amb aquesta actuació disposem d’informació per contrastar-la amb la documentació de la construcció de la mina a final del segle XVIII i que serà objecte d’un treball mes ampli.

Novembre 2021

Exploració de la mina de la Marquesa o del torrent de les Fontanilles del Parc del Laberint situada en el torrent de Fontdenills.  L’administració del Parc va subministrar eines per poder accedir a la caseta on suposadament iniciava la galeria. Va ser una activitat conjunta amb el Parc i les associacions Naturaendins, Fes Fonts Fent Founting, Minalluns i El Pou.

Juny 2021

Activitat a l’entorn de la font i mina de la Marquesa. Recerca de diferents elements hidrològics i condicionament de l’espai de la font.

Maig 2020

Neteja de l’aqüeducte de la mina de la Marquesa on un esllavissament de terres havia deixat al descobert al torrent de Fontdenills. Recerca de fuites d’aigua de la canonada de conducció fins a l’interior del Parc del Laberint.