Són caminades per indrets dels barris d’Horta-Guinardó amb la intenció de descobrir aspectes històrics, paisatgístics, patrimonials, socials, etc. del recorregut de la passejada. Tenen una durada d’unes tres hores i es pot obtenir la fitxa de les explicacions de la persona que fa el guiatge.
La Clota és el barri més petit de Barcelona però que acumula una història de segles que ha modelat una arquitectura característica principalment de masies i humils cases de pagès, així com torres senyorials de la noblesa o palaus de la burgesia de Barcelona.
El passat diumenge dia 2 de juny un nodrit grup de persones vam recórrer el barri que està en ple procés de canvis pels plans de millora la Clota Conservació i la Clota Reordenació. Vam comptar amb la col·laboració d’en Ramon Torra, director del centre municipal Torre Jussana que ens va permetre accedir a les instal·lacions, així com dels comentaris de Roser Puig, veïna de quarta generació resident al barri i membre de l’Associació de Veïns.
Les explicacions i el relat historiogràfic van ajudar a entendre les grans diferències arquitectòniques de temps passats i les que transformaran el futur del barri.
Aquí podeu descarregar la fitxa de la passejada. Fotografies: Andrés Paredes
En una passejada amb un grup d’una trentena de persones vàrem recórrer el barri de la Font d’en Fargues, concebut com a ciutat jardí des de l’inici de la seva urbanització a partir de la primera dècada del segle XX. El moment històric en ple auge del Modernisme va comportar que les cases construïdes en el naixent barri tinguessin elements decoratius a les façanes propis d’aquella estètica que encara són dignes d’admirar. Mestres d’obres que varen construir edificis de l’Eixample també van contribuir a embellir moltes de les cases d’aquest barri.
El barri del Guinardó encara conserva alguns edificis interessants de la seva primera etapa de vida. Cases senzilles, i no tant, que mostren en la seva arquitectura les tendències estètiques de començaments del segle XX. Darrere d’algunes d’aquestes construccions s’hi amaguen els noms d’arquitectes molt reconeguts per altres edificis seus aixecats a l’Eixample.
També s’hi poden trobar alguns edificis més moderns que destaquen per la seva singularitat.
La passejada, que es va dur a terme els dies 7 i 14 d’abril de 2024, va comptar amb la participació d’unes 60 persones. Aquí podeu accedir a la fitxa de l’activitat.
El barri de la Font d’en Fargues deu el seu nom a la font que hi ha a mitja costa del turó de la Rovira en terres de la masia de can Fargues. Aquesta passejada va servir per veure o intuir molts elements d’aigua: torrents, fonts i també per conèixer altres elements sobre l’aigua com l’esbarjo de les fontades i la comercialització de l’aigua de la font.
Dins de la sèrie de les passejades pels barris de muntanya, el 14 de maig vàrem fer un itinerari pel Parc del Guinardó per conèixer la seva riquesa natural, tant pel que fa a plantes com a ocells.
En Pep Palacio ens va ajudar a trobar els pocs exemplars de roure que hi ha al parc, en perill d’extinció a causa de la sequera, i va assenyalar els lledoners com els arbres del futur per la seva resistència climàtica. La Núria Hostau, per la seva part, va parlar dels principals tipus d’ocells que visiten el parc i que encara es poden observar. La seva explicació va anar acompanyada d’unes fotografies d’ocells captades per Joan Guinarda a l’entorn del parc.
La passejada va comptar amb la participació d’unes 45 persones. Aquí podeu accedir a la fitxa de l’activitat.
Can Baró un barri de muntanya que celebra cent anys de l’inici de la seva urbanització. Antiga zona rural que pertanyia, fins al 1897, a la població de Sant Marti de Provençals, ocupa el vessant sud del turó de la Rovira. El barri es caracteritza per tres situacions: la masia de Can Baró que dona nom al barri, les pedreres i les barraques. La primera és molt important pel seu desenvolupament històric i les altres no tan sols van afectar la seva fisonomia sinó també al seu aspecte ideològic. Conegut també per la instal·lació al cim del turó d’unes bateries antiaèries, també es pot gaudir de la ciutat dels periodistes, un conjunt de cases que donen identitat al barri.
La passejada va comptar amb la participació d’unes 50 persones. Aquí podeu accedir a la fitxa de l’activitat.
Els jardins del Laberint d’Horta són els més antics de la ciutat de Barcelona. Creació de Joan Antoni Desvalls i d’Ardena, marquès d’Alfarràs i de Llupià, a final del segle XVIII. A la passejada pels diferents espais vam gaudir del romanticisme dels jardins Neoclàssic i Romàntic, l’abundant iconografia mitològica, els elements hidràulics i demès construccions. Les explicacions versaven sobre aquests temes i la evolució dels jardins en relació a la història de la nissaga Desvalls en els dos darrers segles.
En aquest enllaç podeu veure un vídeo de la torre Sobirana.
La passejada per aquests dos jardins tan diferents va donar una idea de com és un Jardí romàntic, en aquest cas de can Fargues antiga masia mil·lenària, i un jardí dissenyat sobre un antic territori de torrenteres, horta, masies i cases senyorials. El passeig va servir per explicar cases que encara hi són, com can Crehuet, i d’altres que van desaparèixer com can Don Joan o can Tarrida. La mina de can Travi també va ser un element patrimonial del recorregut de la passejada.
Aquests jardins tenen una extensió de tres hectàrees i mitja, amb una biodiversitat botànica molt important que es completa amb un conjunt d’horts urbans. Al llarg de la passejada es va repassar la història de la finca i es varen identificar les plantes més significatives dels jardins, amb les seves propietats i utilitats. Aquest ampli espai es va obrir al públic el dia 15 de desembre de 2019.
Les deu primeres passejades d’El Pou van recórrer els onze barris del Districte d’Horta-Guinardó. L’any 2015 es va arribar a un acord amb el Districte per incloure-les al seu web amb el nom de les Rutes històriques per Horta-Guinardó amb els mateixos continguts però amb molts més recursos interactius que enriqueixen el coneixement de cada un dels barris. Us convidem a seguir-les!.